Preskočit na obsah
Logo informačnej platormy zelene hospodárstvo

GREEN CLEANING s.r.o.


Adresa

Neresnická cesta 1240/20
960 01 Zvolen

https://www.greencleaning.sk/

Kontaktná osoba

Iveta Výbošťoková
tel: 0911088098
email: info@greencleaning.sk

Zobraziť profil

Parné čistiace systémy v potravinárskom sektore

Opis riešenia

Nároky na čistotu v potravinárskom sektore sú vyžadované cez najprísnejšie hygienické normy, ale aj cez tlak a kontrolu verejnosti. Najčastejším problémom v oblasti potravinárskeho priemyslu je v dnešnej dobe množstvo odpadovej vody. Tradičný spôsob čistenia vysokotlakovou vodou sa objavuje ako problém v každej spoločnosti, ktoré si nemôžu dovoliť plytvať vodou s mechanickým či chemickým znečistením. Zároveň nie je možné na potravinárskych výrobných linkách s fotobunkami a robotmi používať čistenie s povrchovým zaplavením vodou. Používanie parných upratovacích systémov je najefektívnejšie a najhygienickejšie. Parný generátor zjednodušuje dodržiavanie profesijných potravinárskych predpisov HACCP: - znižuje možnosť krížovej kontaminácie - čistí a dezinfikuje bez použitia chemikálií - čistí a leští pulty a zariadenia z nerez ocele - rozpúšťa mastnotu v rúrach, udiarňach - odstraňuje zapečenú a spálenú mastnotu zo všetkých varných priestorov - čistí a dezinfikuje výrobnú technológiu, digestory, vetracie otvory, stropy, steny, podlahy - do hĺbky sú vyčistené a dezinfikované chladničky, mrazničky, chladiace boxy, nádoby, dopravníky plné, sieťové - čistí aj ťažko dostupné miesta.

Ekonomický prínos

Parné čističe sú úsporné – spotreba o 40% menej práce, o 90% menej vody, o 90-100% menej chémie. Parná technológia je jednoduchá na používanie a uskladnenie - Technickým a materiálovým prevedením spĺňa normy HACCP. Vysoká teplota suchej pary zničí baktérie a ostatné patogény na čistenom povrchu, čím sa eliminuje riziko kontaminácie výrobkov. Parné čističe znižujú riziko reklamácií znehodnotených výrobkov. Čistený povrch je okamžite suchý a ihneď použiteľný, čím sa znižuje čas výrobných prestojov. Znižujú riziko zdravotných ťažkostí obsluhy z kontaktu s chemickými prípravkami, čím sa eliminuje pracovná neschopnosť zamestnancov.

Environmentálny prínos

Výrazné zníženie množstva odpadovej vody s mechanickým a chemickým znečistením. Významné zníženie množstva čistiacej a dezinfekčnej chémie. Výroba pary je vykonávaná bez naftového spaľovania, čím sa nevytvárajú škodlivé emisie.  Hlavným čistiacim médiom je suchá para s len 5%-ným objemom vody s teplotou nad 180°C.

Príklady uskutočnenej realizácie riešenia v praxi

Systém parného čistenia je efektívne zavedený v pekárňach, mliekarňach, v nápojovom a vinárskom priemysle, mäsopriemysle, výrobe cukroviniek, cestovín či iných potravinárskych prevádzkach. Inšpirácie ako jednoducho je možné v potravinárskej prevádzke čistiť parným čističom nájdete na našom YouTube kanáli „green cleaning zvolen“ v zozname „čistenie suchou parou“.

Prílohy: